Anticonceptiering: NuvaRing

Samenstelling | Hoe moet de anticonceptiering gebruikt worden | Betrouwbaarheid | Stopweek overslaan? | NHG-standaard

De anticonceptiering, genaamd NuvaRing, is ontwikkeld om niet meer dagelijks de pil te hoeven in te nemen. Vooral voor diegenen, die wel eens een pil vergeten, is de anticonceptiering een betrouwbaar alternatief. Bovendien is de hoeveelheid hormonen lager dan bij de gewone pil zonder dat dit invloed heeft op de betrouwbaarheid.

Samenstelling

Nuvaringpackshot2.jpg (21021 bytes)

(click voor vergroting)

De anticonceptiering is een soepele ring met een doorsnede van 5,4 cm, die gemakkelijk hanteerbaar is en als een inwendige tampon is in te brengen.

 

dwarsdoorsnede_ring.jpg (20564 bytes)

(click voor vergroting)

De ring bevat een depot met 2,7 mg ethinyloestradiol (EE) en 11,7 mg etonogestrel (ENG). Via het membraan van ethyleen vinyl acetaat wordt dagelijks een constante hoeveelheid van 15g EE en 120g ENG afgegeven, waardoor er een constante hoeveelheid van de hormonen in het bloed aanwezig is en er in het bloed geen schommelingen meer zijn zoals bij de gewone pil.

Hoe moet de anticonceptiering gebruikt worden

Net als bij de gewone pil is er een 3 weken - 1 stopweek regiem. In de stopweek treedt een onttrekkingsbloeding op. Iedere ring kan dus drie weken blijven zitten en daarna eruit gehaald worden voor de stopweek van maximaal 7 dagen. Om niet te vergeten de ring er na 3 weken uit te halen worden bij iedere  verpakking stickers voor in de agenda of op de kalender meegeleverd. Ook wordt informatie gegeven over de sms en/of email service waarop kan worden ingeschreven (gratis service).

Betrouwbaarheid

Het zwangerschapscijfer bij correct gebruik is 0,4: even betrouwbaar als de gewone pil. Dat betekent dat ongeveer 4 op de 1000 vrouwen die de ring een jaar lang gebruiken zwanger zullen worden. Als er fouten worden gemaakt bij het gebruik, bijv. de ring te laat na de stopweek weer ingebracht is of vergeten is de ring weer in te brengen als de ring er voor de geslachtsgemeenschap even uit is gehaald dan loopt de kans op zwangerschap op. Tijdelijk verwijderen voor de geslachtsgemeenschap is dan ook niet aan te bevelen. Wordt dit toch gedaan dan moet de ring uiterlijk 3 uur na het verwijderen weer ingebracht zijn om de kans op zwangerschap niet onnodig te verhogen. Een vergelijking met de betrouwbaarheid van andere methoden van anticonceptie is te vinden op de pagina methoden van anticonceptie en hun betrouwbaarheid.

Stopweek overslaan?

Net als bij de gewone pil kan de stopweek worden overgeslaan of verkort om bijv. de maandelijkse bloeding anders te plannen of wanneer er bijv. tijdens een vakantie liever geen menstruatie gewenst is.

home copyright disclaimer privacy