Help!

Pil vergeten:wat te doen | Minipil vergeten | Morning after anticonceptie (of wel wat te doen als het mis gaat) | Gratis recept morningafter pil | Veelgestelde vragen | Persoonlijk advies

Adviezen bij het vergeten van de "gewone" pil

Definitie pil vergeten: De pil had 12 uur of langer geleden al ingenomen moeten worden. Wordt het vergeten van de pil binnen 12 uur ontdekt dan kan de vergeten pil alsnog worden ingenomen. De volgende pil moet dan wel weer op de gewone tijd worden ingenomen. Meestal betekent dit, dat er op die dag twee pillen moeten worden geslikt!!! Er bestaat dan geen verhoogd zwangerschapsrisico.

N.B.: Als na de stopweek te laat begonnen wordt met de nieuwe strip dan dienen de adviezen van het vergeten van de pil in de 1e pilweek te worden opgevolgd.

Als de pil zonder stopweek werd doorgeslikt zijn in alle gevallen de adviezen van de 2e pilweek van toepassing. Dit geldt dus ook voor de eerste week van de doorslikstrip. Wel dient ervoor gezorgd te worden dat gedurende de 7 dagen voordat er een stopweek wordt ingelast geen enkele pil wordt vergeten. Wordt dan toch nog een pil vergeten dan zijn de adviezen van het vergeten van de pil in de 3e pilweek van toepassing.

1e pilweek: n of meer pillen vergeten*    
  wel cotus (geslachtsgemeenschap) tijdens 7 dagen vr vergeten, k als dit in de stopweek was morning after anticonceptie of afwachten en evt. overtijd behandeling + doorgaan met de pilstrip + 7 dagen aanvullende anticonceptie.
  geen cotus (geslachtsgemeenschap) in 7 dagen vr vergeten, k de dagen in de stopweek meegeteld doorgaan met pilstrip + 7 dagen aanvullende anticonceptie

Opmerking: 7 dagen is ruim genomen = bij maximale overlevingsduur van de zaadcellen!!
*In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde werd op 1 september 2007 een artikel gepubliceerd betreffende nieuwe adviezen bij het vergeten van de anticonceptiepil, opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers (WINAp), enkele leden van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Rutgers Nisso Groep. Daarbij wordt gekozen voor een wat eenvoudiger adviesschema aan de hand van de wat meer eenvoudige internationale pil-vergeet-adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Stichting Anticonceptie Nederland kiest vooralsnog voor handhaving van haar wat striktere adviezen op basis van de matige wetenschappelijke bewijsvoering, het nog steeds te grote aantal zwangerschappen bij pil vergeten en de relatief hogere risicos bij het te laat starten van de volgende pilstrip.
2e pilweek: n of meer pillen (maximaal 4) vergeten doorgaan met pilstrip; gn zwangerschapsrisico  

3e pilweek: n of meer pillen vergeten geen risico indien:  
  • f de pilstrip wordt afgemaakt en zonder stopweek wordt doorgegaan met de volgende pilstrip  
  • f direct met deze pilstrip wordt gestopt en na maximaal 7 dagen wordt begonnen met de volgende pilstrip. In dit geval wordt de stopweek dus vervroegd.

Deze adviezen zijn van toepassing voor de meest gebruikte pil: de combinatiepreparaten. Voor de huidige minipil -momenteel in Nederland uitsluitend de Cerazette verkrijgbaar- wordt eveneens pas over het vergeten van de pil gesproken als deze meer dan 12 uur te laat is ingenomen. Tot 36 uur na het innemen van de vorige pil blijken er bij deze methode nog voldoende hormonen in het lichaam aanwezig te zijn om een eisprong te voorkomen. Omdat er geen stopweek is bij het gebruik van de minipil geldt het volgende advies: minder dan 12 uur te laat: pil alsnog innemen. Meer dan 12 uur te laat: ook nu de pil alsnog innemen en aanvullende anticonceptie gebruiken gedurende 7 dagen. Alleen als de pil vergeten is in de eerste week van de eerste pilstrip en in de week voorafgaande aan de dag dat de pil is vergeten is er geslachtsgemeenschap geweest dan is alsnog de morningafterpil nodig.  N.B. Het advies wijkt af van de adviezen, die geldig waren voor de vroegere minipil: de Exluton. Deze pil is niet meer verkrijgbaar. De maximale variatie in tijdstip van inname bedroeg bij de Exluton slechts 2 uur, waardoor deze pil minder betrouwbaar was dan de combinatiepil. De Cerazette kent dit nadeel niet. De dosering van deze nieuwe pil is zodanig geen eisprong optreedt en zonder eisprong kan geen zwangerschap ontstaan.

(waarom deze adviezen?)

Persoonlijk advies

Als je een vraag hebt waarvan het antwoord niet op deze website is te vinden is het mogelijk om per e-mail een vraag te stellen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Kijk wel eerst bij de veel gestelde vragen. Het is mogelijk dat je daar al een antwoord vindt voor je probleem. Ook kun je eerst nog zoeken via de pagina zoek en vind. Kom je er toch niet helemaal uit stuur dan je mailtje in deze envelop: Zo mogelijk krijg je binnen 24 uur antwoord. Tijdens vakantieperiodes kan het soms wat langer duren voor je antwoord krijgt. 

Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2014

home copyright disclaimer privacy