Veel gestelde vragen

 

(terug naar help)

 

- Hoe kom ik aan de pil zonder dat mijn ouder(s) het te weten komen?
- Is de anticonceptiepil al betrouwbaar of moet ik nog een extra voorbehoedsmiddel gebruiken? Ik ben vorige week voor het eerst met de pil begonnen.
- Ik ben een meisje van 13 jaar en ik zou graag willen weten of ik op mijn leeftijd al aan de pil kan gaan. Ik vrij nu alleen met condoom: is dit echt wel voldoende? Ook zou ik wel willen weten hoe groot nou de kans is dat je van voorvocht zwanger kunt worden.
- Binnenkort ga ik met vakantie en wil dan niet ongesteld zijn. Ik heb al 2 strippen doorgeslikt zonder stopweek. Kan ik daarmee doorgaan tot na mijn vakantie?
- Een paar dagen na het vrijen zonder condoom had ik wat jeuk aan de binnenkant van mijn schaamlippen. Ik heb toen gekeken en dacht dat ik wat bultjes zag zitten. Kan het een soa zijn?
- Ik slik de pil nu al 2 jaar. Ik heb net mijn stopweek gehad en zou de eerste pil van de volgende strip dan altijd weer op zaterdag in moeten nemen. Door een vergissing heb ik hem al op vrijdag ingenomen. Mijn stopweek heeft dus maar 6 dagen geduurd i.p.v. 7. Ik ben zaterdag wel met mijn vriendje naar bed geweest omdat ik mijn fout nog niet had opgemerkt. Heb ik nou kans om zwanger te raken?
- Ik ben aan de pil en heb seks gehad in de stopweek. Is de kans op zwangerschap dan groter dan wanneer je de pil gewoon slikt?
- Ik slik de pil nu zo'n 6 maanden. Kan 't kwaad als ik de pil eens blijf doorslikken? Dus dat ik bijvoorbeeld om de 2 maanden ongesteld word?
- Ik heb erg veel last van menstruatiepijn. Gewone pijnstillers helpen maar een beetje. Nu heb ik gehoord dat als je de pil gebruikt je veel minder last hebt. Het schijnt dat je hem ook gewoon een paar maanden kan doorslikken voordat je een week stopt. Klopt dat?
- Mijn vriendin en ik hebben nu bijna een half jaar verkering en beide nog niet eerder seksueel contact gehad. Is het door pijpen/beffen toch mogelijk dat we een soa op kunnen lopen?

Vraag: Hoe kom ik aan de pil zonder dat mijn ouder(s) het te weten komen?
Antwoord: Het is jammer dat het niet goed mogelijk is om met je ouders het gebruik van de pil te bespreken. Je hebt er duidelijk voor gekozen om nog niet zwanger te willen worden en de pil is hiervoor een uitstekende vorm van anticonceptie. Ook de risico's die aan het gebruik van de pil zijn verbonden zijn vele malen kleiner dan de risico's van een ongewenste zwangerschap. Het beste is toch om eerst met je huisarts te overleggen. Hij/zij heeft tenslotte geheimhoudingsplicht. Als je niet wilt dat je ouders in kennis worden gesteld van het halen van de pil bij je apotheek dan kun je ook contant betalen. Vraag dan wel tevoren bij de apotheek wat de kosten zijn. Wil je niet naar je huisarts dan kun je ook terecht bij de (voormalige) Rutgershuizen en bij de meeste abortuspoliklinieken. Telefoonnummers en adressen vind je op de pagina adressen.

Vraag: Is de anticonceptiepil al betrouwbaar of moet ik nog een extra voorbehoedsmiddel gebruiken? Ik ben vorige week voor het eerst met de pil begonnen.
Antwoord: Als je op de eerste of tweede dag van de menstruatie bent begonnen met de eerste pil dan is deze zeker al betrouwbaar. Ben je pas rond de vijfde dag begonnen dan is de pil nog niet volledig betrouwbaar en is het verstandig tijdens de eerste pilstrip aanvullende anticonceptie -bijv. een condoom- te gebruiken. Vanaf de tweede pilstrip is de pil zeker betrouwbaar.

Vraag: Ik ben een meisje van 13 jaar en ik zou graag willen weten of ik op mijn leeftijd al aan de pil kan gaan. Ik vrij nu alleen met condoom: is dit echt wel voldoende? Ook zou ik wel willen weten hoe groot nou de kans is dat je van voorvocht zwanger kunt worden.
Antwoord: De Wereldgezondheidszorg (WHO) schrijft in haar advies (2001) over leeftijd en pilgebruik, dat jonge tot zeer jonge leeftijd geen enkel bezwaar is om met de pil te beginnen. Zie ook: WHO-adviezen: leeftijd. Een zwangerschap geeft altijd meer risico! Alleen condoomgebruik is in theorie bij correcte toepassing ook betrouwbaar, maar in de praktijk blijkt de kans op zwangerschap vele malen groter te zijn dan bij pilgebruik. Zie ook: Betrouwbaarheid van anticonceptie methoden. Het voorvocht van de man kan inderdaad al zaadcellen bevatten en in dat geval is de kans om zwanger te worden bijna net zo groot als bij een zaadlozing.

Vraag: Binnenkort ga ik met vakantie en wil dan niet ongesteld zijn. Ik heb al 2 strippen doorgeslikt zonder stopweek. Kan ik daarmee doorgaan tot na mijn vakantie?
Antwoord:

Als de pil voor langere tijd wordt doorgeslikt is de kans aanwezig dat er lichte onregelmatige bloedingen komen tijdens het slikken van de pil. Je hebt de meeste kans op een vakantie zonder bloedverlies als je de stopweek in de laatste week voor de vakantie laat doorgaan. Het kan zijn, dat je daardoor eerder met deze strip moet stoppen, maar dat is geen probleem als je tenminste 7 dagen van de pil volgens voorschrift hebt ingenomen. De stopweek mag ook niet langer duren dan 7 dagen: wel korter. Hoe korter de stopweek hoe veiliger de pil. 

Let op: Bij gebruik van een twee- of driefasenpil kan alleen doorgeslikt worden met het laatste gedeelte van de strip!! Als je niet zeker weet of je een gewone (eenfase) pil gebruikt of een twee- of driefasenpil kijk dan bij het overzicht.

Vraag: Een paar dagen na het vrijen zonder condoom had ik wat jeuk aan de binnenkant van mijn schaamlippen. Ik heb toen gekeken en dacht dat ik wat bultjes zag zitten. Kan het een soa zijn?
Antwoord: Aan de binnenkant van de schaamlippen kan het soms zijn dat je de restanten van het maagdenvlies ziet als een soort bultjes in dezelfde kleur als de schedewand. Bultjes zijn vaak ook condylomata: deze verdwijnen meestal weer vanzelf en worden veroorzaakt door een virus: het HPV (humaan papilloma virus). Waarschijnlijk is dit laatste het geval geweest. Het is dan inderdaad een soort soa, die vanzelf weer overgaat. Soms nestelt het virus zich in de baarmoederhals. Dit kan worden vastgesteld met een uitstrijkje. Het heeft echter pas zin hiervoor een uitstrijkje te laten maken ca. 5 jaar na je eerste geslachtsgemeenschap. Je kunt hiervoor overleggen met je huisarts.

Vraag: Ik slik de pil nu al 2 jaar. Ik heb net mijn stopweek gehad en zou de eerste pil van de volgende strip dan altijd weer op zaterdag in moeten nemen. Door een vergissing heb ik hem al op vrijdag ingenomen. Mijn stopweek heeft dus maar 6 dagen geduurd i.p.v. 7. Ik ben zaterdag wel met mijn vriendje naar bed geweest omdat ik mijn fout nog niet had opgemerkt. Heb ik nou kans om zwanger te raken?
Antwoord: De pilpauze verkorten ofwel de stopweek korter maken is zelfs nog veiliger dan gewoon 7 dagen stoppen met de pil. 7 dagen is namelijk de maximale tijd, dat je geen pil mag slikken. Je moet er wel rekening mee houden dat je ook met de volgende strip op vrijdag moet beginnen! Anders wordt de volgende stopweek te lang. Zie ook: de 7-dagen regel. Je hebt toch wel de tweede pil op zaterdag ingenomen? Geen grotere kans dus op zwangerschap.

Vraag: Ik ben aan de pil en heb seks gehad in de stopweek. Is de kans op zwangerschap dan groter dan wanneer je de pil gewoon slikt?
Antwoord: In de stopweek kun je niet zwanger worden. Zorg er wel voor dat de stopweek niet langer duurt dan 7 dagen. Zie ook: de 7-dagen regel.

Vraag: Ik slik de pil nu zo'n 6 maanden. Kan 't kwaad als ik de pil eens blijf doorslikken? Dus dat ik bijvoorbeeld om de 2 maanden ongesteld word?
Antwoord: Voor je gezondheid is een pilpauze met bloeding niet nodig. Desnoods kun je de pil door blijven slikken tot je een zogenaamde doorbraakbloeding (bloedverlies tijdens het slikken van de pil) krijgt. Je kunt op dat moment een stopweek inlassen, ongeacht hoever je op dat moment in de pilstrip bent. Zorg wel dat je na maximaal 7 dagen weer met een nieuwe strip begint: dus niet de restjes van de vorige strip opmaken. Doorslikken van de pil kan ook als je bijvoorbeeld niet ongesteld wilt worden in je vakantie. N.B.: dit advies geldt alleen als je een monofasische pil (eenfase preparaat) gebruikt. Kijk voor alle zekerheid in het overzicht of dat zo is. Bij doorslikken van een twee- of driefasenpreparaat kan alleen met de laatste pillen (de sterkste dus) van de pil worden doorgeslikt.

Vraag: Ik heb erg veel last van menstruatiepijn. Gewone pijnstillers helpen maar een beetje. Nu heb ik gehoord dat als je de pil gebruikt je veel minder last hebt. Het schijnt dat je hem ook gewoon een paar maanden kan doorslikken voordat je een week stopt. Klopt dat?
Antwoord: Voor menstruatiepijn zijn zgn. NSAID's de pijnstillers, die het beste helpen. Een voorbeeld hiervan is Femex. Het helpt het beste als je ermee begint bij de eerste druppel bloed, dus voor je al hevige pijn hebt. Starten met 2 tabletten en vervolgens 2 x per dag 1 tablet tot de menstruatie weer minder wordt. Meestal zijn 10 tabletten per menstruatie wel voldoende. De pil is inderdaad ook een goede manier om de menstruatiepijn te behandelen. Enkele maanden doorslikken is ook geen probleem.

Vraag: Mijn vriendin en ik hebben nu bijna een half jaar verkering en beide nog niet eerder sexueel contact gehad. Is het door pijpen/beffen toch mogelijk dat we een soa op kunnen lopen?
Antwoord: Als je vriendin en jij nog nooit eerder sexueel contact hebben gehad, ook niet met anderen, dan kun je geen soa krijgen: niet met vrijen en ook niet met pijpen of beffen. Is er wel eerder onveilig sexueel contact geweest van een of beide dan is het ook met pijpen/beffen mogelijk een soa over te dragen.

 

(terug naar help)

home copyright disclaimer privacy